Environmentální výchova a její aplikace formou ekovýchovných programů - Šimák, Luboš (Jihočeská univerzita, 2010)
Práce se zabývá environmentální výchovou a je zaměřena na střediska ekologické výchovy. Práce je rozdělena na dvě části a to teoretickou a praktickou. V teoretické části jsou vysvětleny jednotlivé pojmy týkající se environmentální výchovy a jejího významu pro dnešní společnost. Dále jsou uvedeny jednotlivé směry a nejčastěji používané metody ve střediscích ekologické výchovy nejen při ekovýchovných programech. Praktická část představuje ekocentrum Šípek v Českém Krumlově, kde se uplatňuje environmentální vzdělávání, výchova a osvěta hlavně formou ekovýchovných programů pro mateřské, základní i střední školy. Během programů jsou využívány metody jednotlivých směrů environmentální výchovy, které spojuje společný cíl.
Environmental Education and Its Aplication in the Form of Eco-Educational Programs
Keywords: environmentální výchova; ekologická výchova; ekovýchovný program; středisko ekologické výchovy; environmental education; ecological; eco-education; eco-education program; center ecological education