Růst teplokrevných hřebců v průběhu odchovu - Hrdinová, Lenka (Jihočeská univerzita, 2011)
Smyslem této diplomové práce bylo prověřit růst a růstové křivky hřebců českého teplokrevníka v průběhu odchovu. Podkladové materiály byly získány na základě vlastního šetření na testační odchovně českého teplokrevníka v Nových Dvorech (součást Zemského hřebčince v Písku, s.p.). Hřebci byli měřeni v průběhu let 2009 ? 2010 a to ve věku 7 - 32 měsíců. V průběhu této doby bylo měřeno 13 tělesným rozměrů, včetně čtyř základních ? kohoutkové výšky hůlkové (KVH) a páskové (KVP), obvodu hrudníku (OH) a obvodu holeně (Ohol). Z jednotlivých měr byly zpracovány růstové křivky a průběh růstu, který byl následně porovnán s literaturou. Ve výsledcích práce byly zjištěny největší odlišnosti oproti růstovému standardu u kohoutkové výšky hůlkové. Bylo zjištěno, že většina měřených hřebců je zařazena do růstového pásma + 1 (90,6% případů). Zbývající 9,4% případů bylo zařazeno do pásma + 2. Problém je také ve způsobu formulace současného standardu, kdy současný standard je určen jedním konkrétním číslem (průměrnou hodnotou) a ne rozptylem v určitém rozsahu. V přímé závislosti s KVH se zvýšila i kohoutková výška pásková. Na základě výsledků můžeme konstatovat, že růstová křivka hřebců českého teplokrevníka se změnila a je vhodné uvažovat o její aktualizaci a úpravě vyjádření standardu na rozptylové pásmo.
The Growth Warmblood Stallions During the Rearing
Keywords: hřebci; český teplokrevník; růst; růstové křivky; stallions; Czech warmblood; growth; growth curves