The Divergent Trilogy as a Young Adult Modern American Dystopia - Kuklová, Eliška (Jihočeská univerzita, 2022)
Předmětem zkoumání práce je žánr literární dystopie v současné angloamerické literatuře pro dospívající čtenáře. Práce v úvodní části na základě studia sekundárních pramenů představí dystopický žánr v porovnání s žánrem literární utopie ve stručném historickém přehledu britské literatury 20. století (Orwell, Huxley, Burgess, Golding) a dále nastíní vývoj žánru v tvorbě současných amerických autorů (Cormac McCarthy, Suzanne Collins, Kiera Cass, James Dashner). Práce vytyčí základní motivy a témata literární dystopie a v interpretační analýze se bude zabývat trilogií Veroniky Roth Divergence (2011-13). Práce se zaměří na změnu v pojetí prostředí trilogie a na dospívání hlavní hrdinky a v závěru se pokusí zhodnotit význam žánru dystopie v literatuře pro dospívající čtenáře.
The Divergent Trilogy as a Young Adult Modern American Dystopia
Keywords: dystopie; utopie; dystopická fikce; dospívající čtenáři; Divergence; dystopia; utopia; dystopian fiction; young adult literature; Divergent