Alternativní tresty u dětí a jejich fungování v praxi - Brodská, Lucie (Jihočeská univerzita, 2009)
Bakalářská práce, jak již název naznačuje, se zabývá výchovnými prostředky, které jsou dnes běžně užívané při výchově dětí. Jedná se o různé druhy odměn a trestů. Práce je zpracována do dvou hlavních oblastí, dále do pěti kapitol. Oblasti se týkají zpracování na část teoretickou a část praktickou. Úvod se zabývá způsobem zpracování této práce, jejím rozdělením na jednotlivé kapitoly. V teoretické části se zaměřuji na rodinu a výchovu, na jejich problematické okruhy. Sleduji možnosti výchovy v rodině a mimo rodinu, to je v mateřské škole a na škole základní. Tato část je zpracovaná na základě literatury a odborných článků v novinách a na internetových stránkách a nabízí pohled odborníků na současnou výchovu a na výchovné prostředky. V práci jsem se zaměřila především na tresty, které jsou nejčastějším používaným pomocným prostředkem při výchově dětí. Další oblast je zpracovaná jako část praktická, je rozdělena do dvou částí a týká se vyhodnocení průzkumu názorů na výchovu a tresty z pohledu dětí a dospělých.
Alternative punishment for children and their operation in practice