Komparace kvality života ve venkovských obcích ležících v chráněných oblastech a mimo ně (CHKO-Žíteč, mimo CHKO-Vydří) - Večeřová, Simona (Jihočeská univerzita, 2017)
Hlavním cílem bakalářské práce bylo popsat a porovnat dvě venkovské obce, které se nacházejí v odlišných podmínkách ochrany přírody dle vybraných aspektů kvality života. Obě venkovské obce leží v okrese Jindřichův Hradec - jedna v CHKO Třeboňsko (Žíteč) a druhá leží mimo chráněné území (Vydří). V teoretické práci jsou shrnuty všechny poznatky z literatury, které se týkají dané problematiky. Jedná se především o chráněné krajinné oblasti, kvalitu života a venkov. Praktická část je zaměřena na porovnání objektivních dat vybraných obcí a subjektivních dat získaných pomocí dotazníkového šetření, zaměřeného na názor obyvatel na přítomnost obce v chráněném území.
Comparation of quality of life in villages inside and outside of a protected landscape area (CHKO-Žíteč, outside of CHKO-Vydří)
Keywords: Chráněná krajinná oblast; venkov; kvalita života; Vydří; Žíteč.; Protected landscape area; village; quality of life; Vydří; Žíteč.