Preventivní a represivní systém na základních školách - Ďurkovičová, Zuzana (Jihočeská univerzita, 2015)
Práce se zabývá represivním výchovným systémem a preventivním výchovným systémem, který ve své praxi využíval don Bosco. Cílem bakalářské práce bylo zjistit, který ze systémů se odráží v chování učitelů vůči žákům. Práce je rozdělena na pět částí, které se shodují s počtem jednotlivých kapitol. První kapitola popisuje vznik preventivního systému. Druhá část popisuje tři základní pilíře preventivního systému. Třetí kapitola objasňuje rozdíly mezi preventivním a represivním systémem. Čtvrtá část se zabývá výchovou, jejími činiteli a prostředky a jak se odráží v obou systémech. Poslední část obsahuje kvantitativní výzkum, kde bylo použito šetření pomocí dotazníků. Cíl tohoto výzkumu se shoduje s výše uvedeným cílem.
Preventive and repressive system at primery school
Keywords: preventivní systém; represivní systém; výchova; výchovní činitelé; výchovné prostředky; kvantitativní výzkum; dotazník; popisná statystika; preventive system; repressive system; education; education officials; educational resources; quantitative research; questionnaire; deskriptiv analysis