Subdeprivace a její následky pro školní vývoj dítěte - Benešová, Michaela (Jihočeská univerzita, 2009)
Tato diplomová práce se zabývá otázkou, zda se postupem času změnilo prostředí dětských domovů a tím i dětská psychika díky pobytu v těchto zařízeních. Diplomová práce je zaměřena na děti z dětských domovů a děti z rodiny a testy s nimi dělané. Diplomová práce je rozdělena na dvě části-teoretickou a praktickou. V teoretické části se diplomová práce zabývá terminologií, vysvětlením pojmů a uvedením do historie dětských domovů, dále dnešními typy ústavní výchovy, jejich nedostatky a dotýká se i psychiky dětí, kteří touto ústavní výchovou prošly. Praktická část je rozdělena na části, které odpovídají testům experimentální a kontrolní skupiny. Díky těmto testům se ověřuje, zda děti z experimentální skupiny trpí, či netrpí subdeprivací a zda se od výsledků experimentální skupiny liší skupina kontrolní.
Subdeprivation and its consequences for a school development of the child
Keywords: subdeprivace; dětský domov; vlčí děti; subdeprivation; children´s home; wolf´s children