Možnosti zpracování osobní evidence zaměstnanců a mzdové agendy - Roubalová, Šárka (Jihočeská univerzita, 2008)
S potřebou získání nového zaměstnance v podniku, jeho přijetím, popřípadě rozvázáním pracovněprávního vztahu s ním, vzniká celá řada úkonů,které bývají v podniku rozděleny mezi personalistku a mzdovou účetní. Personalistka má na starosti vedení a zpracování personální agendy, mzdová účetní se zabývá neméně podstatnou problematiku mezd. Tyto činnosti jsou ovlivněny mnoha zákony a nařízeními vlády. Hlavní zákony, které mají významný vliv na pracovněprávní vztahy, jsou daňové zákony a zákoník práce. Oba tyto zákony prošly v několika posledních letech řadou změn. V této bakalářské práci je hlavním záměrem zhodnocení vlivu změn těchto dvou zákonů na pracovněprávní vztahy. Na tyto změny je zaměřena část teoretické části práce. V praktické části jsou popsány jednotlivá zaměření pracovní náplně personalistky a mzdové účetní státní organizace Krajské veterinární správy pro Jihočeský kraj se sídlem v Českých Budějovicích. Další částí hlavního cíle práce bylo porovnání a zhodnocení mzdového programu OKmzdy, který využívá mzdová účetní pro vedení mzdové agendy, s ekonomickým systémem POHODA.
Possibilities of personal accounting of employees and salary administration elaboration
Keywords: Zaměstnavatel; zaměstnanec; personální agenda; mzdová agenda; zákoník práce; daňové zákony; mzda; plat; základ daně; účetní program; mzdový program; Employer; employee; personnel agenda; wages agenda; labour code; tax laws; wage; salary; tax base; accounting software; wages software