Bezdrátová komunikační technologie NFC - Márová, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2014)
Cílem bakalářské práce je zpracovat problematiku nové bezdrátové komunikační technologie NFC (Near Field Communication). Porovnat její výhody a nevýhody s ostatními bezdrátovými technologiemi (Bluetooth, Wi-Fi apod.). NFC je technologie určená pro bezdrátovou komunikaci mezi různými elektronickými zařízeními, z nichž jedno bude typicky mobilním telefonem. Near Field Communication umožní bezdrátově komunikovat na velmi krátké vzdálenosti pouhým přiblížením nebo přiložením obou přístrojů a lze předpokládat její využití místo platebních karet, klíčů, dokladů atd. Dále bude zkoumána podpora NFC technologie u jednotlivých mobilních operačních systémů. Také sestavení přehledu konkrétních zařízení, která NFC technologii podporují. V rámci práce bude proveden průzkum zaměřený na aktuální rozšíření této technologie mezi odbornou i laickou veřejností v České republice.
Wireless communication technology NFC
Keywords: NFC; Near Field Communication; bezdrátová technologie; NFC tag; XNT tag; NDEF; Bluetooth; WiFi; Paypass; ISO/IEC 14443; NFC; Near Field Communication; wireless technology; NFC tag; XNT tag; NDEF; Bluetooth; WiFi; Paypass; ISO/IEC 14443