Tetování v průběhu času - Chmelíková, Markéta (Jihočeská univerzita, 2021)
Práce se zabývá historií tetování, zvláště v rámci západní civilizace. Dále popisuje i situaci v komunistickém Československu, kde tetování jako řemeslo oficiálně neexistovalo. Je analyzována proměna postoje moderní společnosti k tetovaným lidem, který se v průběhu času velmi měnil. Napomohla tomu mimo jiné masová média a sociální sítě, což je v práci také osvětleno. Přiblížena je práce tatéra a prostředí tetovacích salónů v posledních sto letech. Práce analyzuje nejzásadnější tetovací styly dnešní doby i přístup k výběru samotného motivu. V neposlední řadě představuje také handpoke, tedy způsob ručního tetování bez pomoci strojku. Zaměřuje se na problematická umístění tetování na lidském těle a způsob, jakým ovlivňují pracovní a soukromý život jejich nositele. Dále popisuje motivaci jedince k tetování a jeho významy, pokud tedy nějaké existují. Vysvětlena je i dnešní problematika samotetování, důvody k ní vedoucí a rizika s takovým jednáním spojená.
The Evolution of Tattoo Art
Keywords: tetování; tatuáž; moderní společnost; motiv; tetovací styl; historie; tattoo; tatouage; modern society; motif; tattoo style; history