Problematika výživy masného typu ovcí plemene Charollais - Samcová, Eva (Jihočeská univerzita, 2018)
Cílem bakalářské práce bylo zpracování problematiky výživy masného typu ovcí plemene Charollais v průběhu celého roku a s ním spojené zpracování systému výživy v jednotlivém ročním období, problematika krmení konzervovanými a čerstvými krmivy, změny krmné dávky s ohledem na zapouštění a bahnění u ovcí a s ohledem na připouštění u beranů. Jako nejlepší krmný prvek se jeví pastva s dostatkem čerstvé píce a pohybu ovcí na čerstvém vzduchu, což jim napomáhá k rozvoji svaloviny a přispívá k dobré užitkové vlastnosti masa. Ovce jsou u nás chovány především na maso, mléko, kůži a vlnu. Na Farmě Kostelec jsem vykonávala praxi a mohla tak získat cenné informace ohledně výživy a krmení ovcí plemene Charollais. Během této praxe jsem si odebrala 1 kg vzorku krmiva (doplňkového krmiva pro ovce a kozy) ve formě granulí a provedla tak laboratorní test na obsah sušiny, dusíkatých látek, popele, hrubé vlákniny a tuku. Na základě toho jsem sestavila tabulku s výslednými hodnotami a porovnala se skutečnými údaji.
Nutrition issue of Charolais sheep
Keywords: ovce; výživa; chov; krmení; pastevní zvířata; sheep; nutrition breeding; pasture animals