Výživa dojnic v tranzitním období - Havlíček, David (Jihočeská univerzita, 2023)
Bakalářská práce Výživa dojnic v tranzitním období se zabývá výživou dojnic v peripartálním období s důrazem na prevenci vzniku metabolických poruch. Zjednodušeně jsou zde popsána základní krmiva využívána k výživě dojnic. Charakteristika základních živin. Fázová výživa a metabolické poruchy způsobené vlivem špatné výživy. Vlastní práce byla založena na získání informací z pěti zemědělský podniků. Byly získávány informace o krmné dávce, způsobu ustájení, technice výživy a výskytu metabolických poruch. Ze získaných informací lze říct, že ve většině z vybraných podniků volí správné metody a postupy při krmení dojnic v tranzitním období. U dvou podniků pak byly zjištěny nedostatky zakládající se na nedostatečné znalosti živinového složení krmiv a v jednom případě nevyrovnaná krmná dávka. V žádném z vybraných podniků nejsou vážné potíže týkající se metabolických poruch.
Nutrition of dairy cows in transit period
Keywords: výživa; dojnice; tranzitní období; metabolické poruchy; nutrition; dairy cows; transition period; metabolic diseases