Značení a izolace primordiálních gonocytů jeseterů - Dvořák, Matěj (Jihočeská univerzita, 2014)
Primordiální gonocyty (PGC) u některých živočichů, včetně ryb vznikají po oplození v extragonádálním místě z maternálně děděné zárodečné cytoplazmy a během embryogeneze migrují do oblasti budoucích gonád, kde diferencují do gamet. Tvorba a migrační vzory PGC byly studovány u několika modelových druhů zvířat a je známo, že tyto vzory od sebe liší. Jeseteři patří do třídy paprskoploutvých ryb (Actinoptergii), u které je fylogenetická pozice jeseterů mimo skupinu kostnatých ryb a navíc se vývojový vzor jeseterů podobá více obojživelníkům než kostnatým rybám. Touto studií jsme vyvinuli injekační techniku pro vizualizaci PGC jeseterů pomocí GFP nos1 3'UTR mRNA. U jesetera malého (A. ruthenus) jsme zjistili, že jsou PGC specifikovány ve vegetativním pólu embrya. Následně na to jsme popsali migrační trasu PGC. Vzniklé PGC aktivně migrovaly na žloutkově buněčnou hmotu, žloutkovou rozšířeninu a pak byly pasivně přesunuty do gonadální brázdy. Tato studie je důkazem o tom, že jsou PGC specifikovány maternálně děděnou zárodečnou plazmou, nacházející se ve vegetativní části embrya. Způsob specifikace PGC u jeseterů byl podobný žabám, ale migrační vzorec se podobal kostnatým rybám. Dále se nám pro další potřebné studie povedlo úspěšně izolovat PGC.
Identification and isolation of primordial gonocytes in sturgeon
Keywords: PGC; jeseter; embryogeneze; migrace PGC; zárodečná plazma; vizualizace PGC; PGC; sturgeon; embryogenesis; migration PGCs; germplasm; visualization PGCs