Nelegální migrace a Česká republika po roce 1989 z pohledu bezpečnostních složek státu - Man, Tomáš (Jihočeská univerzita, 2010)
Diplomant ve své práci v úvodu vysvětlí co to je nelegální migrace a jakou oblast fenoménu nelegální migrace hodlá ve své práci analyzovat. Rozdělí jednotlivé kategorie nelegální migrace. Popíše změnu situace v Československu po listopadu roku 1989 a bude se též věnovat popisu situace ve střední Evropě obecně (migračních cest, důvodů migrace,). Samotným výzkumným tématem Tomáše Mana pak bude otázka jakým způsobem Česká republika reagovala na novou výzvu v podobě nelegální migrace - přes české území, do ČR, nelegální překračování hranic atd..) pohledem Policie ČR a Ředitelství služby cizinecké a pohraniční policie MV ČR. Tomáš Man popíše tedy zejména situaci v oblastech:
Illegal Migration and the Czech Republic after 1989 from the Police Forces Point of View
Keywords: Česká republika; nelegální migrace; Evropská unie; Schengenský prostor; národní bezpečnost; integrace přistěhovalců; Czech Republic; Illegal Migration; European Union; Schengen Area; National Security; Integration of Immigrants