Matematické principy tvorby kalendáře a jejich vizualizace - Sládek, Pavel (Jihočeská univerzita, 2018)
Bakalářská práce popisuje matematické principy vybraných kalendářů. Jde o kalendář juliánský a kalendář gregoriánský. Tyto kalendáře byly vybrány, z důvodu dlouhé tradice na našem území. Jsou zde popsány rozdíly mezi kalendáři. Ukázáno je generování tabulek kalendáře a výpočet data velikonočních svátků. Praktickou část práce tvoří návrh a tvorba aplikací. Jednou z aplikací je věčný kalendář. Druhá aplikace vypočítává datum Velikonoc. Aplikace zobrazuje i dílčí hodnoty použité k výpočtu těchto aspektů. Při návrhu aplikací byla snaha o pochopitelnost kódu. Aplikace zobrazují mezivýsledky, aby poskytly možnost sledovat závislost změn na změnách vstupních dat. Obsaženy jsou i části zdrojových kódů.
Mathematical principles of calendars and their visualization
Keywords: Kalendář; juliánský; Gregoriánský; principy; Calendar; Julian; Gregorian; principles