Monitorování výměny plynů jako součást technického vybavení vozidel ZZS - Kadlec, Jan (Jihočeská univerzita, 2011)
Název bakalářské práce je "Monitorování výměny plynů jako součást technického vybavení vozidel ZZS." Cílem mé práce bylo zmapování znalostí středních zdravotnických pracovníků pracujících u Zdravotnické záchranné služby Jihočeského kraje při práci s pulzním oxymetrem a kapnometrem. Druhým cílem bylo zjistit, případně porovnat možnosti měření hladiny karboxyhemoglobinu v krvi. Rád bych, aby má bakalářská práce našla využití jako výukový materiál pro SZP o pulsní oxymetrii, kapnometrii a cooxymetrii. Výsledky výzkumu by zase mohli být impulsem pro vedení ZZS JČK, aby bylo školení o obsluze přístrojů důslednější, komplexnější a především pro všechny stejné. Zajímavým poznatkem jsou poměrně dobré znalosti záchranářů o pulsní cooxymetrii v kontrastu s nedostupností této metody při jejich práci.
Monitoring of gas exchange as a part of technical equipment of Emergency Medical Service vehicles
Keywords: Kapnometrie Monitorování výměny plynů Pulsní cooxymetrie Pulsní oxymetrie Přednemocniční neodkladná péče Zdravotnická záchranná služba Zdravotnický záchranář; Capnometry; Monitoring of gas exchange; Pulse oxymetry; Pulse cooxymetry; Prehospitalization urgent care; Emergency Medical Service; Paramedic