Židé v Jihlavě a v moravské části jihlavského okresu - Šinkovská, Jana (Jihočeská univerzita, 2009)
Diplomová práce je věnována historii židovského obyvatelstva Jihlavy a okolních moravských obcí. Těžiště práce je kladeno na historii a současný život židovských občanů daného regionu a na zobrazení dějin a součastného stavu židovských památek regionu (včetně zaniklých objektů). Práce vychází ze studia celostátní a regionální literatury a dobových pramenů (archivní materiál, tisk). Zároveň podstatnou částí práce je osobní seznámení se se současným stavem dochovaných židovských památek v regionu. Tato práce je komparací historických poznatků. Ve většině případů ukončila židovské osídlení nacistická rasová perzekuce, a tudíž navázání na historii současným židovským osídlením regionu současnými poznatky nebylo možné. Naopak v části věnující se židovským památkám bylo možné na historické prameny navázat poznatky o současném stavu a konkrétními zjištěními přímo v jednotlivých obcích.
Jews in Jihlava and the Moravian part of the Jihlava County
Keywords: Židé; historie; moravské obce; region; Jews; history; Moravian communities; region