Problematika současné role otce v rodině aneb krize identity otcovství - Švehlová, Zdeňka (Jihočeská univerzita, 2009)
Práce sleduje postavení otce v současné rodině. Vzhledem k emancipaci žen a jejich zrovnoprávnění ve společnosti ztratil otec dominantní postavení v rodině a upadl tak systém patriarchátu. Současný otec tak přišel o prioritu živitele rodiny, protože ženy se také uplatňují na trhu práce a musí tak najít svou novou identitu. Dostává se tak do rozporu mezi tradiční a moderní rolí otce. V práci je popsána jeho pozice za dob patriarchátu a pozice v rodině v současné době, kdy se snaží více zapojit do rodinného života a stát se dětem spíše partnerem než přísnou autoritou. Zároveň je v práci zachyceno, jak je důležité aby byl otec součástí rodiny jak pro vývoj, tak pro pozdější hledání identity u jeho potomků.
The Problems of the Nowadays Position of Father in the Family or The Crisis of Parental Identity
Keywords: současná role otce; patriarchát; emancipace žen; identita; krize otcovství; nowadays position of father; patriarchy; emancipation of women; identity; crisis of paternity