Analýza odchylek v lokalizaci ozařovacích polí v průběhu ozařování pomocí EPID u pacientů s nádory hlavy a krku - Grabmüllerová, Hana (Jihočeská univerzita, 2009)
Onkologická onemocnění jsou závažným a znepokojujícím problémem ve světě i v našem státě. Nejčastější ORL nádory postihují larynx, orofarynx a hypofarynx. Faktorem, který nejčastěji způsobuje vznik nádorů je kouření. Na vzniku maligních změn se mohou také podílet chronické tepelné dráždění, změny pH sliznice, vazokonstrikce způsobená nikotinem. Mezi další etiologické faktory patří alkohol, U záření, ionizující záření, dopravní a průmyslové exhaláty, nutriční vyčerpanost, imunodeficience. Současná léčba zahrnuje chirurgii, radioterapii, cytostatickou chemoterapii, hormonoterapii, bioterapie a jejich vzájemné kombinace. Úspěšnost onkologických pacientů je 22 % léčbou chirurgickou, 18 % radioterapií a 5% chemoterapií. Radioterapie zůstává základní léčbou u onkologických onemocnění. Podle nejnovějších poznatků a požadavků je zajišťována její kvalita. Je zdokonalovaná přesnost radiační léčby a zvyšování terapeutických výsledků. Je snižováno riziko překročení vysokých dávek, které vedou k výskytu množství komplikací, ale i riziko poddávkování snižující šanci na vyléčení. Quality asssurance (ujištění se o kvalitě) se v současné době provádí na lineárním urychlovači EPID (Electronic Portal Imaging). Důvodem povolené malé odchylky (0,3cm) u nádorů hlavy a krku je blízkost kritických orgánů k cílovému objemu a často malé ozařované objemy. Cílem práce bylo zpracování souboru pacientů s nádory hlavy a krku léčených na onkologickém oddělení Nemocnice České Budějovice, a.s. formou portálového vyhodnocování. Hypotézou byla průměrná odchylka 0,3cm v lokalizaci ozařovacích polí u tohoto hodnoceného souboru. Byla provedena analýza odchylek v lokalizaci ozařovacích polí v průběhu ozařování hodnoceného souboru a získané odchylky byly porovnány s literárními údaji. Metodika zahrnovala charakteristiku hodnoceného souboru pacientů podle ozařovací polohy, fixace pacienta, ozařovací techniky, lokalizace nádoru, rozsahu onemocnění TNM, věku pacienta a pohlaví - muž, žena. Vyhodnocení bylo provedeno pomocí EPID pro jednotlivá ozařovací pole. Statisticky byla vyhodnocena maximální, minimální a průměrná odchylka v lokalizaci ozařovacích polí a získané výsledky byly porovnány se zadanou hypotézou pomocí testu {ψ}2 (chí-kvadrát). Předpokládaná hypotéza nebyla potvrzena. Z naměřených dat bylo zjištěno, že v praxi dosahované odchylky jsou menší, než odchylky předpokládané hypotézou. Nedílnou součástí radioterapeutické praxe je program zajištění kvality (Quality Assurance (QA). Získané výsledky poslouží pracovníkům radiační onkologie Nemocnice České Budějovice, a.s. k posouzení kvality radioterapie u nádorů hlavy a krku.
Analysis of deviations in the localization of radiation fields in the course of radiation by means of EPID in patients with tumours in head and neck
Keywords: analýza; karcinom; electronic portal image device; plannig target volume; portal vision; quality assurance; radioterapie; simulace; analysis; cancer; electronic portal image device; planning target volume; portal vision; quality assurance; radiotherapy; simulation