Vliv umožnění volby dodavatele elektrické energie na vývoj celkové platby za elektřinu - Birčák, Tomáš (Jihočeská univerzita, 2019)
Energetické hospodářství patří mezi specifické segmenty trhu. V minulosti se zde projevoval velký vliv monopolizace a koncentrace tržní síly do rukou několika málo významných subjektů. Trh s elektrickou energií není ani dnes dokonale konkurenčním prostředím (Kacvinský, 2007). Při výrobě elektřiny vznikají externality, spotřebitelé z řady příčin nemají úplné informace. Pravidla trhu jsou z velké míry ovlivňovány Energetickým regulačním úřadem. Energetické hospodářství, jako nedílná součást tržně orientované ekonomiky, je ovlivňováno především konkurenčním prostředím. Podnikání v energetické prostředí se vyznačuje vysokou kapitálovou náročností spojenou s dlouhodobým plánováním a investicemi. Na energetickém trhu existuje značné časové zpoždění na straně nabídky při uspokojování poptávky. Naproti tomu poptávka na energetických trzích reaguje na aktuální tržní signály vycházející z celkové hospodářské situace. Možná tržní selhání v energetice mají dopad na celé národní či evropské ekonomiky. Pokud i přes vnitřní regulační snahu dojde k selhání trhu, v energetickém prostředí označované jako stav nouze, přebírá kontrolu nad všemi energetickými trhy stát. Cílem této práce je specifikovat dopady liberalizace trhu s elektrickou energií, popsat souvislost mezi volbou dodavatele elektrické energie pro koncového zákazníka ve vztahu k ceně celkové služby a sledovat časový vývoj ceny elektrické energie v období let 2006 až 2018 s důrazem na neregulovanou složku elektřiny. V neposlední řadě si tato práce klade otázku, zda se na trhu s elektřinou vytvořilo konkurenční prostředí, které by zajišťovalo koncovému zákazníkovi lepší postavení na trhu potažmo výhodnější cenu. A pokud takovéto prostředí vzniklo, jak se vyvíjí a zda přináší prospěch zákazníkovi prostřednictvím levnější elektřiny, vyjádřené skrze nižší marže obchodníků.
Impact of allowing consumer to choose supplier of electric energy on the development of the amount paid for electricity
Keywords: maloobchod; trh s elektřinou; proces liberalizace; dodavatel elektřiny; konečný zákazník; retail; electricity market; deregulation process; electricity supplier; final consumer