Vybraná specifika mzdového účetnictví v důsledku legislativních změn - Janoviaková, Lenka (Jihočeská univerzita, 2021)
Tato diplomová práce je zaměřena na změny ve mzdovém účetnictví v reakci na změny českých právních norem. Podkladem pro vypracování jsou interní materiály a směrnice vybrané společnosti Head Sport s. r. o. Problematické úseky jsou konzultovány se mzdovou účetní daňové a účetní kanceláře EPLAN spol. s r.o. v Českých Budějovicích. Teoretická část práce charakterizuje pracovně právní vztahy, příspěvky na veřejné zdravotní pojištění, sociální pojištění a další podstatnou teorii. Praktická část popisuje dopad legislativních změn na vybranou oblast specifik mzdového účetnictví. Zároveň hodnotí vhodnost a použitelnost softwaru v oblasti mzdového účetnictví pro potřeby účetní jednotky v důsledku aplikace legislativních změn. Důraz je také kladen na nově vytvořené formuláře a žádosti. Závěrem práce je zhodnocení dopadu legislativních změn na vybraná specifika mzdového účetnictví a vyhodnocení použitelnosti stávajícího mzdového softwaru po aplikaci legislativních změn.
Selected Specifics of Payroll Accounting as a Consequence of Legislative Changes.
Keywords: Mzdové účetnictví; legislativní změny ve mzdovém účetnictví; mzdový software.; Payroll accounting; legislative changes in payroll accounting; payroll software.