Chromozomální změny u mnohočetného myelomu - Rendlová, Dominika (Jihočeská univerzita, 2019)
Tato práce se zaměřuje na chromozomální změny u mnohočetného myelomu. Mnohočetný myelom je nádorové krevní onemocnění, které se projevuje širokou škálou klinických příznaků a jehož příčina vzniku není známá. Nemoc postihuje hlavně starší lidi a v současné době je nevyléčitelná. Různé chromozomální změny a jejich identifikace mají u mnohočetného myelomu význam pro stanovení prognózy onemocnění, volbu léčby a ovlivňují celkové přežití pacientů. Cílem této práce je zjistit frekvence jednotlivých mutací u pacientů s MM. Výsledky pacientů byly získané v Nemocnici České Budějovice, a.s. v období od ledna 2016 do prosince 2018.
Chromosomal changes in multiple myeloma
Keywords: mnohočetný myelom; chromozomální změny; frekvence mutací; delece genu TP53; translokace v IgH genu; hyperdiploidie; hypodiploidie; multiple myeloma; chromosomal changes; frequencies of mutations; deletion of TP53 gene; translocations in IgH gene; hyperdiploididy; hypodiploidy