Bojovník proti revizionismu. Václav Král v kontextu české marxistické historiografie - Šperňák, Roman (Jihočeská univerzita, 2009)
Tato diplomová práce se zabývá životem a dílem čelného českého historika ve druhé polovině 20. století. Ovšem nesnaží se jen prostě popsat život a dílo vědce, ale zařazuje ho do kontextu vývoje české marxistické historiografie. Zkoumá jeho postoje, názory a přesvědčení. Autor při tvorbě předkládané práce vycházel především z bohatého osobního fondu Václava Krále, který je uložen v Archivu Národního muzea v Praze a dále z fondů Ústavu dějin - Archivu University Karlovy a Státního okresního archivu v Hradci Králové. Podobně důležitým prvkem jsou i některé ze stovek Králových prací a v neposlední řadě autor využil poznatků dosavadní literatury, která byla k dějinám historiografie druhé poloviny 20. století vydána. Vzhledem k tomu, že osobností Václava Krále a jeho vlivu na vývoj české historické vědy se zatím nikdo podrobněji nezajímal a informace o něm jsou dosti kusé, vidí autor největší přínos právě v tom, že předkládanou prací o něm podal nové a ucelené informace a otevřel nové badatelské téma, kterým upozornil na určité otázky, na které budou moci navázat a které mohou rozpracovat historikové další.
The fighter against revisionism. Václav Král in context of the Czech Marxist historiography
Keywords: Václav; Král; bojovník; revizionismus; česká; marxistická; historiografie; Václav; Král; fighter; revisionism; Czech; Marxist; historiography