Srovnání stupně finanční gramotnosti u studentů různých typů středních škol - Škodová, Lenka (Jihočeská univerzita, 2015)
Hlavním cílem této práce bylo zjistit, jak se dnešní studenti orientují v problematice finančních produktů. Práce je rozdělena na dvě části, teoretickou a praktickou. Teoretická část poskytuje průřez danou oblastí. Vymezuje definici finanční gramotnosti, zmiňuje organizace, které na tomto poli působí, srovnává výuku finanční gramotnosti u nás a ve světě, představuje bankovní produkty, které jsou v ČR dostupné a poukazuje na výsledky předchozích výzkumů. Praktická část je zaměřena na výzkum, jehož cílem jsou výsledky, které ukazují stupeň finanční gramotnosti studentů, především jak se dokáží orientovat v bankovních produktech. Výzkum je realizován ve 4. ročnících různých typů středních škol (gymnázia, střední odborné školy).
The comparison of the level in financial literacy by students of different types of high schools
Keywords: finanční gramotnost; finanční vzdělání; bankovní produkty; výzkum finanční gramotnosti; Financial literacy; financial education; banking products; research of financial literacy