Příprava a využití vodicích a asistenčních psů - Rešlová, Dominika (Jihočeská univerzita, 2021)
Práce se zabývá přípravou a výcvikem vodicích a asistenčních psů. Teoretická část se zaměřuje na vysvětlení základních pojmů tykající se terapie pomocí práce se zvířaty, dále jsou zde charakterizovány jednotlivé skupiny pomocných psů, jejich historie, výběr vhodného psa, výcvik, jejich závěrečná zkouška a předání klientovi. Praktická část obsahuje druh výzkumu, výběr metodiky, způsob získávání dat, účastníky výzkumu a způsob jeho organizace. Dále se tato část zaměřuje na rozhovory s osobami, které pracují s vodicími a asistenčními psy a na osoby, které využívají pomoc jejich pomoc. Pro tuto práci jsem zvolila kvalitativní výzkum, který bude proveden metodou rozhovoru.
The preparation and the use of guide and assistance dogs
Keywords: asistenční pes; canisterapie; převýchova vodicího a asistenčního psa; vodicí pes; výcvik vodicího a asistenčního psa; zooterapie; assistance dog; canistherapy; guide dog; reeducation of the guide and assistance dog; training of the guide and assistance dog; zootherapy