Chudoba jako antropologický problém - Nováková, Denisa (Jihočeská univerzita, 2019)
Tato diplomová práce si klade za cíl pohlédnout na chudobu, která je součástí lidského života, z několika úhlů. Jejím úkolem není zaměřovat se na problematiku chudoby pouze z hlediska hmotného nedostatku, čímž se zabývá sociální politika, nýbrž se snaží poodkrýt i další možné druhy chudoby, které mohou člověka ohrožovat dokonce i na životě. Člověk je ve své přirozenosti tvorem zahrnujícím v sobě složky biologické, sociální, psychologické i spirituální. Proto je označován jako bytost bio-psycho-socio-spirituální. Z tohoto důvodu se obdobně jako i v jiných tématech spojených s člověkem nelze zabývat pouze jednou z těchto složek, ale je třeba využít údajů z nich všech, aby se dosáhlo kompletního vysvětlení dané problematiky. Tato práce v první kapitole vymezuje, co je chudoba, a definuje pojmy, které jsou její součástí. Jmenuje různá pojetí chudoby a osoby, které nejvíce tato problematika sužuje. Druhá až pátá kapitola specifikují již konkrétní druhy chudoby, a to fyzickou, kulturní, vztahovou, duchovní a duševní chudobu. Šestá kapitola se již ubírá jiným směrem, a sice jaký má postoj k problematice chudoby stát a jaká jsou jeho možná opatření v oblasti chudoby. Poslední, sedmá kapitola se zabývá křesťanstvím a historií chudoby v jeho rámci.
Poverty as an anthropological problem
Keywords: chudoba; křesťanství; člověk; sociální politika; poverty; Christianity; human; social policy