Vliv fyzioterapeutických metod na stresovou inkontinenci u žen v produktivním věku - Červinková, Eva (Jihočeská univerzita, 2017)
Bakalářská práce se zabývá vlivem fyzioterapeutických metod na stresovou inkontinenci u žen v produktivním věku. Stresová inkontinence je záležitostí neovladatelného úniku moči při zvýšeném intraabdominálním tlaku u činností jako je kýchání, kašlání, smích, zvedání těžkých břemen atd. Nejčastěji tímto problémem trpí ženy ve středním věku. V první polovině práce je popsána anatomie a fyziologie močového ústrojí, pánevního dna a hlubokého stabilizačního systému, jehož je pánevní dno součástí. Potom je věnovaná pozornost inkontinenci a jejímu dělení včetně zaměření na stresovou inkontinenci a její etiologii, diagnostiku a léčbu. Vzhledem k tomu, že stresová inkontinence je pro mnoho žen nepříjemný prožitek, je zde zmiňovaný i dopad na kvalitu života ženy. Druhou polovinu práce tvoří praktická část, která je tvořena kvalitativním výzkumem v podobě tří kazuistik. Pacientkami jsou tři ženy ve věku od 42 do 57 let, jež mají problém se stresovou inkontinencí. Cílem práce bylo zmapovat účinek fyzioterapie na léčbu stresové inkontinence a popsat vliv fyzioterapie na kvalitu života žen se stresovou inkontinencí u konkrétních pacientek. S pacientkami bylo provedeno vstupní vyšetření a vytvořena individuální terapie, která obsahovala např. cviky z metody Mojžíšové, Kegelův cvik nebo vývojové pozice dle Koláře. Pacientky ke cvičení používaly systém Kegel8? pro posílení pánevního dna. Na závěr bylo uskutečněno výstupní vyšetření a zhodnocení léčby. Kvalita života byla zjišťována rozhovorem a dotazníkem CONTILIFE, který byl vyplněn na začátku a po skončení terapií. Výsledky ukázaly, že vybraná terapie neměla takovou účinnost, jaká byla očekávána. Jenom jedna pacientka pociťovala pozitivní rozdíl související s inkontinencí. Ostatní nevnímaly rozdíl žádný. Z nepříliš pozitivních výsledků nedošlo ani k velké změně kvality života po provedených terapiích. Důvodem by mohla být neaktivita pacientek a krátká doba terapie. Všechny pacientky pociťují fyzické zlepšení kondice včetně individuálních problémů, které zdánlivě nesouvisely se stresovou inkontinencí.
The effects of physiotherapy for female stress incontinence in working age
Keywords: stresová inkontinence; hluboký stabilizační systém; pánevní dno; kvalita života; dotazník CONTILFE; stress incontinence; core stabilization system; pelvic floor; quality of life; CONTILFE questionnaire