Fiskální decentralizace v ČR v mezinárodním srovnání - Vomáčková, Šárka (Jihočeská univerzita, 2019)
Tato teze zachycuje vývoj fiskální decentralizace v Evropských zemích, především v České republice v porovnání s ostatními zeměmi. Fiskální decentralizace je součástí otázek fiskálního federalismu a procesu veřejné volby ve veřejných financích. Tyto finance jsou vynakládány na veřejné statky, které jsou využívány občany. Fiskální decentralizace je spojená s přesunutím státních pravomocí na nižší úrovně vlády, k čemuž dochází na základě různorodých potřeb ekonomických subjektů napříč zemí. Tyto nižší úrovně vlády vědí, jak vhodně vynaložit svěřené veřejné finance v jejich regionu (jurisdikci). Fiskální decentralizace říká, jak moc vláda může ovlivnit strukturu a kvalitu veřejných statků v každém regionu země. K výsledkům se došlo užitím příjmové metody a výdajové metody, jež zobrazují míry fiskální decentralizace.
The Fiscal Decentralization in Czech Republic in International Comparison
Keywords: fiskální decentralizace; veřejné finance; veřejné statky; decentralizované úrovně vlády; fiskální federalismus; fiscal decentralisation; public finances; public goods; lower levels of government; fiscal federalism