Ke kořenům - soubor grafických listů (hlubotisk volnou technikou na téma vztahu člověka k přírodě) - Musil, Karel (Jihočeská univerzita, 2008)
Diplomová práce obsahuje praktickou a doprovodnou teoretickou část. Praktická část obsahuje deset kresebných finálních skic a deset grafických listů, vypracovaných technikou suché jehly s užitím dvoubarevné kombinace. Tento cyklus grafických listů je nazván ''Ke kořenům''. Grafické listy nesou názvy: ''Symbióza'', ''Odchod'', ''Bariéry'', ''Odcizení'', ''Devastace 1'',2'',3'', ''Odplata'', ''Ztracené hodnoty'', ''Apokalypsa''. Doprovodná teoretická část je tvořena 4 kapitolami. V první kapitole se formou úvahy zabývám vztahem člověka k přírodě. V druhé kapitole uvádím příklady výtvarně uměleckých směrů, nebo autorů, kteří jsou pojetím spjati s tématem vztahu člověka k přírodě. Ve třetí kapitole se snažím čtenáři přiblížit své osobní přístupy a ideje, které mě vedly ke zhotovení praktické části diplomové práce. V poslední kapitole se zabývám možností aplikace tématu vztah člověka k přírodě do pedagogického procesu a praxe na Základní umělecké škole.
To the roots - set of engravings (free technic photogravures on the theme man´s relation to the nature)
Keywords: grafický list; hlubotisk; suchá jehla; engraving; photogravures; dry point