Kvalita života u pacientů po operaci zlomeniny krčku stehenní kosti - Převlocká, Lucie (Jihočeská univerzita, 2007)
Kvalita života u pacientů po operaci zlomeniny krčku stehenní kosti Diplomová práce na téma: Kvalita života u pacientů po operaci zlomeniny krčku stehenní kosti (colli femoris) popisuje důsledky častých úrazů seniorů. Význačný nárůst těchto poranění souvisí se zvyšujícím se věkem starší části populace a s častějšími tělesnými aktivitami. V praxi jsou tyto úrazy léčeny buď konzervativní formou, častěji však operativně. V naléhavých případech při komplikovanějším úrazu i totální náhradou kloubu. Práce se zabývá důsledky takového úrazu na kvalitu života pacientů, zejména z pohledu věku. Vychází z metodiky hodnocení kvality života podmíněné zdravím. Kvalita života podmíněná zdravím se v posledních zhruba deseti letech stala nepostradatelným nástrojem pro hodnocení jak jednotlivců, tak celých populačních skupin. Byl proveden statistický výzkum pomocí standardizovaných metod s využitím dotazníků SF - 36 a zpracováním do systému skórování osmi domén dle HRQOL. Výsledky souboru 38 probandů z Královehradeckého kraje byly porovnány s Evropským standardem zdraví, za který je považován výsledek výzkumu Univerzity Oxford. V dalším byly porovnány jednotlivé podskupiny sledovaného souboru mezi sebou. Analýzou statisticky významných výsledků bylo ukázáno, že kvalita života pacientů je po úrazu oproti zdravému průměru značně nižší a to ve všech doménách. Dále bylo ukázáno, že rehabilitační proces přináší zlepšení kvality pouze v doménách fyzické funkce (PF), fyzické omezení rolí (RP), emoční omezení rolí (RE), omezení sociálních funkcí (SF) a bolest (P). U mladší věkové skupiny je výrazně větší vliv rehabilitace na hodnoty skóre v jednotlivých doménách. Závěry této práce mohou být využity při optimalizaci dopadů a efektivnosti léčebných a sociálních intervencí. Je třeba provádět dostatečnou prevenci v oblasti nutriční a pohybové už od nižších věkových kategorií. V ošetřovatelské a rehabilitační oblasti je třeba se soustředit na odstranění negativních jevů v kritických doménách. Dále mohou tyto závěry motivovat výrobce zdravotnických zařízení k vývoji a výrobě nových a účinných preventivních a rehabilitačních pomůcek.
Quality of life of patients after the surgery for the fractured neck of thighbone
Keywords: Zlomenina krčku stehenní kosti; Osteosyntetická operace; Kvalita života; Kvalita života podmíněná zdravím HRQOL; Dotazník SF - 36; Fracture of neck of thighbone; Osteosyntetic surgery; Quality of life; Quality of life determined to HRQOL; SF-36 questionnairy