Šikana na pracovišti v bankovnictví - Trojáková, Denisa (Jihočeská univerzita, 2023)
Bakalářská práce se zabývá Šikanou na pracovišti v bankovnictví, kde se šikana vymezuje jako dlouhodobý psychický teror na pracovišti. Práce obsahuje vysvětlení těchto pojmů, které se se šikanou pojí, těmi jsou mobbing, kdy je šikana ze strany kolegů, bossing je šikana ze strany nadřízeného a posledním důležitým termínem je staffing, kdy šikanujícími jsou podřízení. Hlavním cílem je popsat a charakterizovat šikanu na pracovišti, fáze šikany, účastníky šikany, zhodnotit na kolik se setkávají zaměstnanci v bankovnictví s projevy šikany, negativní dopady na zaměstnance a organizaci. Práce je rozdělena do dvou celků - teoretickou a praktickou část. Teoretická část se zabývá problémem šikany na pracovišti, mobbingem - jeho definicí, historií, účastníky, sociodemografickými aspekty, fázemi a v neposlední řadě formami a cíli. Následně rozebírá tato část bossing a staffing. Praktická část rozebírá bankovnictví z pohledu legislativy, tedy zákony, které se týkají bankovního sektoru. Následně se zabývá výzkumem v podobě dotazníkového šetření, kdy se zjišťovala četnost šikany v bankovním sektoru, formy šikany, kdo se nejčastěji stává účastníkem šikany. Praktická část obsahuje zhodnocení úrovně šikany v bankovnictví a návrh preventivních opatření eliminujících šikanu v bankovnictví.
Bullying in the workplace in banking
Keywords: šikana; pracoviště; bankovnictví; mobbing; bossing; staffing; bullying; workplace; banking; mobbing; bossing; staffing