Možnosti snižování emisí amoniaku z chovu skotu bez tržní produkce mléka. - Sedláček, Radomír (Jihočeská univerzita, 2013)
Chov skotu, je jeden z největších znečišťovatelů zátěžovými plyny. V důsledku poměrně složitého měření koncentrací plynů není problematika uplatnění snižujících technologií plně vyřešena. Proto se tato práce zabývá měřením koncentrace amoniaku, mikroklimatických podmínek a produkcí emisí amoniaku z skotu bez tržní produkce mléka na pastvě i během zimního ustájení. Pro měření vybraných veličin byla vybrána farma Radomíra Sedláčka. V této práci byla ověřena funkčnost navržené metody pro praktické provádění měření emisí amoniaku v dalších pastevních areálech. Celkový průměr koncentrace amoniaku z měření na pastvě je 0,5123 mg.m-3. Celkový průměr měrné výrobní emise naměřené na pastvě je 25,458 kg.ks-1.rok-1. Celkový průměr koncentrace ve stáji ze všech šesti sond byl 0,7035403 NH3 mg.m-3. Celková průměrná výrobní emise ve stáji ze všech šesti sond je 113,2744816 kg.stáj-1.rok-1. Měrná výrobní emise pro jeden kus skotu během ustájení je 1,742684332 kg.ks-1.rok-1. Navržené opatření k eliminaci emisí amoniaku na pastvě je použití přípravku Amalgerol classic do napájecího zařízení. Ve stáji je navržené opatření k eliminaci emisí amoniaku použití přípravku Amalgerol classic do napájecího systému a fermentační přípravek PRP FIX, kde v jejich kombinaci může být dosaženo až 70 % snížení produkce emisí amoniaku.
Possibilities of reducing ammonia emissions from cattle suckler.
Keywords: amoniak; skot bez tržní produkce mléka; životní prostředí; ammonia; cattle suckler; environment