Možnosti fyzioterapie funkčních poruch pohybového aparátu při vybraném bojovém sportu - taekwondo - Prášilová, Zuzana (Jihočeská univerzita, 2022)
Tématem této bakalářské práce jsou funkční poruchy pohybového aparátu u sportovců, kteří se věnují sportu taekwondo a následně možnosti terapie těchto poruch. Taekwondo se řadí mezi plnokontaktní bojové sporty. Vzhledem k plnokontaktnosti tohoto sportu a charakteru tréninků je nutno počítat s rizikem jak strukturálních, tak funkčních poruch, které jsou mnohem častější. Způsobuje to zejména časté a zároveň dlouhodobé přetěžování spojené s chybnými pohybovými stereotypy. Významnou roli zde zastupuje zapojení hlubokého stabilizačního sytému během pohybové aktivity a svalové smyčky. Z oblasti funkčních poruch pohybového aparátu nacházejících se v kloubech má největší význam hypermobilita zapříčiněná nutností co největšího rozsahu dolních končetin. Tyto poruchy se projevují ve formě trigger pointů, tender pointů, hyperalgických kožních zón, svalových spasmů a funkčních blokád. Možnosti fyzioterapie těchto poruch jsou velmi rozmanité. Zde jsem popsala techniky měkkých tkání, které jsou velmi často využívané, dechovou rehabilitaci, postizometrickou relaxaci a na ni navazující autoterapii. Zmíněna je i fyzikální terapie, jež ale v této práci nebyla využita, ač je běžně součástí terapie funkčních poruch. Praktická část práce se skládá ze třech kazuistik zpracovaných formou kvalitativního výzkumu. Všichni probandi jsou ženského pohlaví, ve věku od 15 do 27 let. Každý z nich se dlouhodobě a závodně věnuje sportu taekwondo. Proběhlo celkem deset setkání od ledna 2022 do března 2022. U každého probanda bylo provedeno vstupní i výstupní vyšetření a dvě vyšetření na posturografu s odstupem tří měsíců. Dále práce obsahuje navrženou cvičební jednotku pro probandy, která slouží jako materiál k domácímu cvičení.
Possibilities of physiotherapy in functional disorders of the musculoskeletal system in selected martial sport - taekwondo
Keywords: Funkční poruchy pohybového aparátu; taekwondo; hluboký stabilizační systém; posturograf; Posturography; taekwondo; deep stabilization systém; functional diseases of movemet aparate