Dodací podmínky INCOTERMS v mezinárodním obchodě - Tlapáková, Karolína (Jihočeská univerzita, 2012)
Cílem práce je představení souboru dodacích podmínek INCOTERMS v kontextu zahraničně obchodní činnosti. Snahou je popis některých možných souvislostí a důsledků, které nastávají při jejich použití v mezinárodním obchodě. Dále se zaměřuje na zahraničně obchodní operace, v nichž figurují dodací podmínky INCOTERMS, z pohledu obou smluvních stran. Praktickým cílem je tedy analýza aplikace doložek INCOTERMS ve vybraných obchodních operacích reálných obchodních společností v návaznosti na zavedení doložek INCOTERMS 2010 dle jednotlivých kritérií. Na sledované společnosti je v rámci vyhodnocování pohlíženo ze dvou stran, jedná se o stranu kupujících a prodávajících. Práce porovnává používání doložek INCOTERMS, jak mezi kupujícími a prodávajícím, tak mezi jejich obchodními partnery ze zahraničí.Data byla získána pomocí dotazníkového šetření u společností v rámci ČR.
Delivery Conditions INCOTERMS in international trade
Keywords: INCOTERMS; mezinárodní obchod; obchodní operace; kupující; prodávající; INCOTERMS; foreign trade; trade operations; buyers; sellers