Správní soudnictví a podnikání v podmínkách jižních Čech - Merčáková, Michaela (Jihočeská univerzita, 2020)
Bakalářská práce se zabývá správním právem jako samostatným právním odvětvím v podobě a rozsahu, jaké ho známe dnes. Správní právo je významným garantem dohledu nad činností veřejné správy a garantem zákonnosti v činnosti výkonné moci. Jak se správní právo odlišuje od ostatních odvětví práva, je v této práci charakterizováno společně s veřejnou správou, která s tímto právním odvětvím souvisí. Dále je v této práci popsáno správní soudnictví jako celek a vymezeno, jakými pravomocemi správní soudy disponují a jaké záležitosti spadají do činností vykonávané těmito soudy. Jednou z činností správních soudů je i vydávání rozhodnutí o správních žalobách. Tyto žaloby, konkrétně žaloby podané právnickými osobami ke krajským soudům vůči správním orgánům jsou pro tuto práci důležité. Na základě žádosti o poskytnutí informací podle zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím, jsou informace poskytnuté Krajským soudem v Českých Budějovicích komparovány dle zvolených správních orgánů. Cílem je zhodnocení vlivu rozhodování správního soudu na rozvoj podnikání v Jihočeském kraji. Souhrn informací, zhodnocení a též náměty, jak uvedené poznatky využít do budoucna, jsou uvedeny v závěru práce.
Administrative judiciary and business in the conditions of southern Bohemia
Keywords: správní právo; veřejná správa; správní soudy; právnické osoby; žaloby; správní orgány; rozhodnutí; administrative law; public administration; administrative courts; entrepreneurs; lawsu-its; decisions