Zpracování plánu pěče pro lokalitu Mrzenáč v Novohradských horách - Kadlec, Michal (Jihočeská univerzita, 2014)
Hlavním cílem této práce je zhotovit plán pěče pro lokalitu Mrzenáč v Novohradských horách podle metodiky patřící k 29.9.2004. První část obsahuje úvod základních faktů a historii lokality Mrzenáč. Hlavní část této práce je rozdělena do dvou částí . První část zahrnuje kompletní geofyzikální charakteristika vybrané lokality na základě dostupných materiálů . Tato část se skládá z kapitol, které popisují, geologii , klimatologii , geomorfologii, hydrologii , pedologii a biogeografii . Lidský vliv , jako je těžba dřeva , lov a turistické aktivity jsou popsány v této části . Také obsahuje vlivu přírodních katastrof v posledních letech , například povodně v roce 2002 a Kyrillskou bouři v roce 2007 . Druhá část je zaměřena především na plán péče . Po prostudování materiálů a terénního průzkumu bylo rozhodnuto vytvořit plán péče . Plán byl vytvořen v rámci návrhu zákona č. 60 /2008, které se týká označování , důkazy a prohlášení o chráněných oblastech a národních parcích . Data získaná během rozhovoru s pracovníky správy lesů v Nových Hradech , byly z velké části použity při psaní plánu péče. Fotodokumentace byla vytvořena samotným autorem v průběhu terénního průzkumu a je zahrnuta v této práci . Všechny mapové přílohy v této práci byly vytvořeny pomocí geografického softwaru GIS . Mapy byly vytvořeny především pomocí dat ZABAGED poskytovaných ČÚZK.
Keywords: Novohradské Hory; Mrzenáč; plán péče; kryogenní mezoformy; Novohradské Hory Mts; Mrzenáč; a plan of care; cryogenic mesoforms