Příprava na stáří z pohledu sociálního pracovníka - Trousilová, Iva (Jihočeská univerzita, 2012)
Stárnutí je přirozený a nezvratný proces, který je součástí každého života. Člověk v podstatě stárne už od početí, a tento proces probíhá celý život. Etapa života, ke které stárnutí vede, se nazývá stáří. Všechna období života jsou velice důležitá. Ale období stáří je završením života, je poslední životní etapou. Člověk se mění po všech stránkách ? biologické i psychické, mění se jeho sociální status, jeho potřeby, začne uznávat jiný hodnotový systém. Je důležité si všechny tyto změny uvědomovat a na období stáří se náležitě připravit a nepodcenit ho, pokud ho chceme prožít co možná nejkvalitněji. Z velké části by se měl člověk na stáří připravovat sám celý život, ale v mnoha ohledech mu může být nápomocen sociální pracovník, díky jeho bohatým zkušenostem z praxe. Téma této bakalářské práce je Příprava na stáří z pohledu sociálního pracovníka. Cílem práce bylo zmapování názorů sociálních pracovníků na přípravu na stáří. Byla použita strategie kvalitativního výzkumu, metoda dotazování, technika polostandardizovaný rozhovor. Byla stanovena hlavní výzkumná otázka, která byla zaměřena na to, jaké faktory vyzdvihují sociální pracovníci při přípravě na stáří. Pro zodpovězení hlavní výzkumné otázky byly stanoveny tři dílčí výzkumné otázky, které se zaměřovaly na dobu, od kdy sociální pracovníci datují ideální začátek přípravy na stáří. Dále na zjištění, co si sociální pracovníci představují pod pojmy příprava na stáří v sociální, psychické a biologické rovině a jakou z těchto oblastí upřednostňují. Informace získané o přípravě na stáří budou publikovány v časopise Náš Domov Domova pro seniory Máj, který je k dispozici personálu Domova, klientům, ale i veřejnosti.
Preparation for Retirement Age from the Perspective of a Social Worker
Keywords: Příprava na stáří; stáří; stárnutí; potřeby; sociální pracovník; Preparation for retimerent age; retimerent age; ageing; needs; social worker