Infozábava v současné žurnalistice - Kopáček, Ondřej (Jihočeská univerzita, 2007)
Diplomová práce na téma Infozábava v současné žurnalistice se věnuje mapování výskytu zcela nového jevu. Je jím pronikání, lépe řečeno narůstání, podílu zábavy v současných žurnalistických textech. Zábavná funkce byla typická pro určité žurnalistické útvary již dříve, ale v současnosti zasahuje stále častěji i do takových textů, pro něž byla typická spíše serióznost a objektivita. Souvisí to především s celkovou proměnou světové společnosti, ale také s politickým a ekonomickým systémem v České republice. Princip tržního hospodářství přiměl seriózní tisk k proměně; ten by jinak nebyl schopen konkurovat levnějšímu, barevnějšímu a pro mnohé hlavně zábavnějšímu tisku bulvárnímu. Práce není členěna na část teoretickou a praktickou, nýbrž praktická část s příklady následuje vždy bezprostředně po teoretickém výkladu. K vlastnímu členění je využito kapitol. V úvodu je vysvětlen způsob použití některých termínů (žurnalistika, humor) a také je zde několik poznámek k dějinám žurnalistiky. Podstatnou část práce tvoří kapitoly (Humor v komentářích, Využití obrazných pojmenování v žurnalistice, Titulek a jeho funkce v současné žurnalistice aj.), v nichž jsou rozebírány konkrétní příklady využití komiky v žurnalistice. Jazykový materiál byl čerpán z deníku Právo z let 2005 - 2007.
Infotainment in a contemporary journalistics