Genetický polymorfismus vybraných kódujících lokusů ve vztahu k technologickým vlastnostem masa - Vernerová, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2012)
V diplomové práci byla provedena genotypizace 162 jatečných býků plemene ČESTR pocházejících z komerčních chovů, která měla za úkol analyzovat potencionální vliv genu kódujícího calpain I (CAPNI) na výslednou křehkost masa. CAPN1 přítomný na chromozomu BTA29, byl ve dřívějších studiích hodnocen jako kandidátní gen pro QTL. Polymorfismus genu CAPNI byl analyzován pomocí metody PCR/RFLP za použití markeru CAPN530. Výsledkem celé metody bylo stanovení genotypů. U homozygotů AA byl odečten jeden fragment o délce 341 bp, u homozygotů GG dva fragmenty o délkách 195 a 146 bp a u heterozygotů AG tři fragmenty o délkách 341, 195 a 146 bp. Výsledky genotypizace byly následně statisticky vyhodnoceny. Ve studované populaci býků bylo zjištěno 11 homozygotů AA, 62 homozygotů GG a 89 heterozygotů AG. Četnější Alela G se v populaci vyskytovala s frekvencí 0,657 a méně četná alela A pak s frekvencí 0,343. Pro stanovení křehkosti masa u jednotlivých býků bylo zvoleno hodnocení velikosti střižné síly pomocí Warner-Bratzlerova shear testu. Měřeny byly vzorky syrového a grilovaného masa vždy 1., 14. a 28. den po porážce. K vyhodnocení vztahu mezi genotypem a velikostí střižné síly bylo využito statistických metod. V případě syrového masa byl zjištěn významný vliv pouze u síly ve střihu měřené u vzorků 1. den po porážce. U genotypu AG bylo dosaženo nejpříznivějších výsledků pro sledovaný parametr. U vzorků měřených 14. a 28. den po porážce nebyl zjištěn žádný vliv genotypu na sílu ve střihu, potažmo křehkost masa. U masa grilovaného nebyl zjištěn žádný významný vliv genotypu na sílu střihu ani v jednom dni měření. Lze konstatovat, že vliv genotypu na křehkost grilovaného masa je u našeho panelu zvířat naprosto minimální a nelze jej statisticky prokázat.
Genetic polymorphism of selected loci in relationship to technological traits of meat
Keywords: křehkost masa; calpain; CAPNI; polymorfismus; ČESTR; PCR/RFLPs; beef tenderness; calpain; CAPNI; polymorphism; ČESTR; PCR/RFLPs