Size-exclusion chromatography - analytická metoda pro charakterizaci rozpuštěných organických látek - Pilsová, Klára (Jihočeská univerzita, 2017)
Tato bakalářská práce se zabývá využitím size-exclusion chromatografie pro měření molekulární hmotnosti organických látek ve vzorcích vody ze Šumavských jezer a následným stanovením obsahu železa, hliníku a fosforu pomocí metody hmotnostní spektrometrie s indukčně vázaným plazmatem. Teoretická část pojednává o organických látkách ve vodě a o principu size-exclusion chromatografie a ICP/MS. V experimentální části je popsán postup metody pro měření organických látek a obsahu železa, hliníku a fosforu na obou přístrojích. Dále je popsán postup zpracování dat získaných z SEC chromatografu a ICP hmotnostního spektrometru a získané výsledky, které jsou dále diskutovány a porovnány s dalšími analytickými metodami.
Size-exclusion chromatography - analytical method for characterization of dissolved organic matter