Nevhodné chování učitele vůči žákům - Hanzalová, Karolína (Jihočeská univerzita, 2021)
Tato diplomová práce řeší problematiku nevhodného chování učitele vůči žákům. Jejím cílem je tuto problematiku hlouběji prozkoumat, odhalit příčiny učitelova nevhodného chování a zaměřit se také na jeho možné dopady na žáky. Vyhodnocení probíhalo na základě smíšeného výzkumného šetření. Pro kvantitativní část výzkumu je uplatněna metoda dotazníkového šetření, pro kvalitativní výzkumnou část je použita metoda rozhovoru. Výsledky ukazují míru výskytu nevhodného chování učitele, konkrétní a podrobné zkušenosti žáků s nevhodným chováním učitele a dopad takového chování na žáka, ať už se jedná o dopad krátkodobý, nebo dlouhodobý.
Teacher´s misbehaviour towards pupils
Keywords: Nevhodné chování učitele; příčiny nevhodného chování; didaktogenie; kauzální atribuce; self-efficacy; interakční chování; učitelova moc nad žákem; Inappropriate teacher's behaviour; causes of inappropriate behaviour; didactogeny; causal attribution; self-efficacy; interactional behaviour; teacher´s power over pupil