Pláň Tortilla - charakteristika komunity v díle Johna Steinbecka - Antošová, Tereza (Jihočeská univerzita, 2013)
Práce si klade za cíl prozkoumat význam komunity a postavení jejích jednotlivých členů v díle Pláň Tortilla amerického autora Johna Steinbecka. Zaměří se především na otázky přátelství a mezilidských vztahů ve výše zmíněném díle, dále na motiv svobody a její důležitost pro jednotlivé postavy, jakož i celou komunitu. Práce se rovněž bude soustředit na historický kontext díla a také na roli žen a ostatních obyvatel Pláně Tortilla. Podstatnou součástí práce je srovnání dvou Steinbeckových novel Na plechárně a Pláň Tortilla. Tato část hledá společné rysy, ale i rozdílnosti ve dvou výše zmíněných dílech. Práce se tedy bude zabývat příznačnými rysy členů komunity, s cílem porozumět funkcím jednotlivých postav a na základě jejich jednání tyto postavy interpretovat.
Tortilla Flat - characteristic of the community in the novel by John Steinbeck
Keywords: přátelství; svoboda; Monterey; víno; materialismus; friendship; freedom; Monterey; wine; materialism