České nižší školství v Českých Budějovicích v letech 1918-1938 - Zborková, Denisa (Jihočeská univerzita, 2023)
Bakalářská práce se zabývá problematikou školství v éře první republiky. Jejím cílem je zmapovat a představit okolnosti vzniku a vývoj obecných a měšťanských škol v Českých Budějovicích. Na širším teoretickém pozadí proměn školství od tereziánských reforem po rok 1938 budou představeny klíčové milníky dějin vzdělanosti v českých zemích s ohledem na nižší i vyšší stupně škol. Předkládaná práce rovněž zohlední někdejší postavení učitelů a podobu jejich vzdělání. Z toho důvodu bude vedle českobudějovických obecných a měšťanských škol věnována pozornost také místním učitelským ústavům. Druhou rovinu této práce bude tvořit charakteristika podoby, rozsahu a obsahové hodnoty pramenné základny k jednotlivým školám, přičemž budou komparovány české chlapecké a dívčí obecné školy.
Czech National Schools in České Budějovice between 1918-1938
Keywords: školství; české nižší školství; obecné školy; měšťanské školy; jižní Čechy; České Budějovice; první republika; Educational System; Czech primary and lower secondary education; National Schools; South Bohemia; České Budějovice; The First Republic