Mobbing v pracovním prostředí - Pixa, David (Jihočeská univerzita, 2014)
Bakalářská práce se zabývá fenoménem psychického teroru v pracovním prostředí a nabízí kompaktní náhled na tento celospolečenský problém. Náplní empirické části bylo kvantitativní průzkumné šetření, jehož cílem bylo poodhalit stav mobbingu na českých pracovištích. Sběr dat byl realizován formou onlinového Dotazníku negativních aktů (NAQ-R) od příležitostného souboru pracujících (N = 306; Ž = 66,0%). V rámci sebe-identifikační strategie uvedlo 16,0% respondentů, že se v průběhu posledních 6 měsíců na pracovišti stali terčem mobbingu (4,9% pravidelně; 11,1% příležitostně). Komplementární behaviorální metoda zároveň detekovala 21,9% (11,4%) respondentů zakoušejících každý týden alespoň jednu (dvě) z forem negativního jednání. Nejčastěji zakoušené negativní akty byly pracovní povahy. Původci mobbingu byli ve většině případů deklarováni lidé v nadřízených pozicích (73,5%). Mezi pohlavími ani zaměstnanci veřejného a soukromého sektoru nebyl v incidenci mobbingu signifikantní rozdíl.
Mobbing in the work environment
Keywords: mobbing; bossing; psychoteror; psychický teror; psychické týrání; šikana na pracovišti; obtěžování; viktimizace; stigmatizace; ostrakizace; zastrašování; násilí na pracovišti; hostilní pracovní prostředí; zneužití moci; kontraproduktivní pracovní chování; Dotazník negativních aktů; NAQ; mobbing; bossing; psychic terror; psychological terror; emotional abuse; workplace bullying; harassment; victimization; stigmatization; ostracism; intimidation; workplace violence; hostile work environment; abuse of power; counterproductive work behavior; Negative Acts Questionnaire; NAQ