Obnova kulturních památek, především sakrálních, ve venkovských obcích Československa po roce 1989 - Groulík, Lukáš (Jihočeská univerzita, 2009)
Tato diplomová práce se zabývá opravami kulturních památek, především sakrálního charakteru, ve venkovských obcích okresu Český Krumlov po roce 1989 - v území dříve osídleném německým obyvatelstvem. Úvodní části práce zachycují vývoj česko-německého soužití v českých zemích s jeho historickými kapitolami, stejně jako i dopad neblahých událostí z let 1938‑1989 na stav kulturních památek, zejména sakrálních, v českém pohraničí, zvláště na Českokrumlovsku. Následující oddíl je věnován historii a především obnovám těchto památek. Tyto rekonstrukce jsou společným dílem přeshraniční spolupráce Čechů zejména s odsunutými německými krajany. Závěrečná část diplomové práce je obohacena životopisnými medailony významných osobností, které jsou spjaty s touto oblastí.
Renewal of cultural heritage, particularly of sacral ones, in areas of Český Krumlov region after 1989
Keywords: Zadní Zvonková; Svatý Tomáš; Svatý Kámen; Světlík; Cetviny; Pohoří na Šumavě; P. Engelmar Unzeitig; P. Tecelin Jaksch; P. Franz Irsigler; P. Michal Tkáč; Wenzel Jaksch; Johannes Urzidil; Hans Watzlik; Glöckelberg; Sankt Thoma; Maria Schnee; Kirchschlag; Zettwing; Buchers; P. Engelmar Unzeitig; P. Tecelin Jaksch; P. Franz Irsigler; P. Michal Tkáč; Wenzel Jaksch; Johannes Urzidil; Hans Watzlik