Vnitrostranické rozepře uvnitř Československé strany národně socialistické v období po roce 1945 - Jasz, Adam (Jihočeská univerzita, 2020)
Hlavním cílem předkládané diplomové práce je popis a analýza působení Československé strany národně socialistické na československém politickém poli po konci druhé světové války. Zvláštní důraz je kladen zejména na interpretaci různých vnitrostranických rozepří a sporů, kterým se národní socialisté ve sledovaném období nevyhnuli, což nakonec vedlo k oslabení jejich pozic na celonárodní politické scéně. V textu však čtenář nalezne i další informace. Jde například o důkladný popis organizace a fungování strany, a to včetně představení jejích předních představitelů. Mezi lety 1945 až 1948 byli národní socialisté největšími konkurenty a protivníky československých komunistů. Z tohoto důvodu se text práce věnuje i politickému souboji obou těchto stran, který vyvrcholil dramatickými událostmi v únoru 1948.
Divisions within the Czechoslovak National Socialist Party in the period after 1945
Keywords: Československo 1945-1948; studená válka 1945-1989; Československá strana národně socialistická; Petr Zenkl; únor 1948; Czechoslovakia 1945-1948; Cold War 1945-1989; Czechoslovak National Socialist Party; Petr Zenkl; February 1948