Typologie dobrovolníků v Dobrovolnickém centru - Kolpaská, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2009)
Dobrovolníkem se v podstatě může stát každý člověk, který chce věnovat čas, energii, vědomosti nebo dovednosti ve prospěch lidí či společnosti. Oblastí kde najde dobrovolník své uplatnění, je celá řada. Dobrovolnickou činnost dobrovolníka zprostředkovává a koordinuje dobrovolnické centrum. Hlavním posláním dobrovolnického centra je propagovat a podporovat dobrovolnictví ve společnosti. Teoretická část je zaměřena na vysvětlení základních pojmů, historii a typů dobrovolnické činnosti. Zmíněn je také zákon o dobrovolnické službě (zákon č. 198/2002 Sb.), který definuje pojmy jako dobrovolník, dobrovolnická služba, rozčleňuje organizace a řeší akreditaci dobrovolnických center. Dále se práce věnuje typologii dobrovolníků z hlediska motivace, společenského postavení, hodnot. Zabývá se obecně dobrovolnickým centrem, Dobrovolnickým centrem na ZSF JU a vybranými dobrovolnickými programy ZSF. Cílem práce je kvantitativně zmapovat kritéria (motivace, žebříček hodnot, společenské postavení), které ovlivňují dobrovolníka při vstupu do Dobrovolnického centra na ZSF Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích. Při kvantitativním výzkumu byla použita metoda dotazování a technika dotazníku. Do sledovaného souboru patřili dobrovolníci z dobrovolnických programů v Dobrovolnickém centru na ZSF JU. Z výsledků výzkumu vyplynulo, že dobrovolníky v Dobrovolnickém centru na ZSF JU se nejčastěji z hlediska společenského postavení stávají ženy studentky Zdravotně sociální fakulty. Dále bylo zjištěno, že dobrovolníci v Dobrovolnickém centru na ZSF JU vyznávají nemateriální hodnoty jako (láska, přátelství, vzdělání, zájmy) a mezi hlavní motivace považují pomoc druhým lidem a získání nových zkušeností a dovedností. Poznatky z bakalářské práce, by mohly sloužit jako informační materiál pro Dobrovolnické centrum na ZSF JU nebo pro obdobná dobrovolnická centra při vysoké škole.
The Types of Volunteers in the Volunteer Centre
Keywords: dobrovolník; dobrovolnictví; dobrovolnické centrum; dobrovolnický program; motivace; volunteer; volunteering; volunteer centre; voluntary programme; motivation