Vládní investice v ČR - Rendlová, Šárka (Jihočeská univerzita, 2019)
Investice významně ovlivňují vývoj ekonomiky jak v krátkém, tak i v dlouhém období. Důchodový účinek investic má krátkodobý dopad na agregátní poptávku. Agregátní nabídka je ovlivňována kapacitním účinkem investic a projevuje se v dlouhém období. Tato práce zkoumá, co ovlivňuje vývoj a velikost vládních investic, které v poslední době ve většině zemí vykazují spíše klesající trend. Faktory jsou rozděleny do tří skupin: ekonomické, politicko-ekonomické, fiskální. Mnoho studií zkoumá vývoj vládních investic. Některé z těchto studií jsou v práci uvedeny. Hlavním cílem práce je zkoumání vývoje a struktury vládních investic v ČR, kdy jsou poznatky čerpány ze Státních závěrečných účtů. Následně je provedena korelační a regresní analýza, pomocí kterých se zkoumá závislost vládních investic na vybraných faktorech. Analyzovaným obdobím je 1995-2016. Data jsou čerpána především z Eurostatu.
Government Investments in the Czech Republic
Keywords: Důchodový účinek; kapacitní účinek; vývoj vládních investic; struktura vládních investic; faktory vládních investic; empirická analýza; korelační analýza; regresní analýza; Income effect; capacity effect; development of government investments; structure of government investments; determinants; empirical analysis; correlation analysis; regression analysis