Přestupky právnických osob - Svobodný, Lukáš (Jihočeská univerzita, 2019)
Hlavním zaměřením této práce je objasnit v obecné rovině přestupky právnických osob, vzhledem k nové právní úpravě, zákona číslo 250/2016 Sbírky, "Zákon o odpovědnosti za přestupky a řízení o nich" a zákona číslo 251/2016 Sbírky "Zákon o některých přestupcích". Jedním ze stěžejních bodů je zaměřit se na přestupky, které souvisejí s účetnictvím. Dále pak dopady těchto přestupků na další subjekty. Hlavním zdrojem informací praktické části práce je kvantitativní výzkumné šetření prostřednictvím výzkumné metody dotazníků. Respondenty jsou zaměstnanci státních institucí, kteří se touto problematikou zabývají. Na dotazníky navazuje řízený rozhovor, uskutečněný anonymně. Cílem práce je objasnit, jakých přestupků se právnické osoby dopouštějí nejčastěji. Vhodně vypracované tabulky s návazností na grafy slouží jako zpřehlednění celé problematiky.
Offences of legal entities
Keywords: Zákon č. 250/2016 Sb.; Zákon č. 251/2016 Sb.; kvantitativní výzkumné šetření; řízený rozhovor; Act No. 250/2016 Coll.; Act No. 251/2016 Coll; quantitative research; controlled interview