Kvalita života u romských dětí staršího školního věku na Českokrumlovsku. - Kodýmová, Elena (Jihočeská univerzita, 2013)
V bakalářské práci se zabývám kvalitou života romských dětí staršího školního věku na Českokrumlovsku. Teoretická část umožňuje krátký vhled do problematiky romské menšiny v České republice. Je věnována otázce vymezení Romů, odlišnostem romské minority, romské rodině, vztahu Romů ke vzdělání a krátká kapitola je věnována Romům v Českém Krumlově. Druhá polovina teoretické části se věnuje vymezením kvality života, vztahu kvality života a zdraví. V praktické části jsou zpracována data, získaná pomocí standardizovaného dotazníku ComQol ? S5, Cummins (1997), který byl upraven a přeložen pro použití v českém prostředí. Cílem práce je zmapovat kvalitu života romských dětí staršího školního věku a zároveň přiblížit hodnotovou orientaci romských pubescentů v kontextu tradičních hodnot Romů.
Quality of life in Roma children middle - school aged in the region of Český Krumlov.
Keywords: Romové; menšina; rodina; zdraví; kvalita života; hodnoty.; Roma; minority; health; quality of life; values; family.